Pagina's

dinsdag 2 oktober 2012

Oslo

Inmiddels heb ik een weekendje Oslo achter de rug, echt heel erg leuk dat ik dat vanuit hier zo relatief makkelijk kan doen! Ik had net als in Kopenhagen heel erg weinig voorbereiding gedaan, en het is weer heel goed uitgepakt. Een stad verkennen zonder reisboekje, lonely planet, app of andere bronnen van informatie lijkt heel stom, maar is eigenlijk in sommige gevallen veel leuker!

 
De weg naar Oslo is een hele mooie weg! De foto laat een grauw beeld zien, maar gelukkig was dit niet de hele weg zo. Hoe dichterbij Noorwegen, hoe zonniger het werd. In Zweden heeft het de afgelopen dagen geregend, maar in Oslo heb ik geen regen meegemaakt. Ik zag uit het raampje van de relaxte bus (gratis wifi en stopcontacten, zo handig!) onder andere meren, fjörden, herten en prachtige bossen. Ik krijg er daardoor echt nog meer zin in om uitstapjes te maken naar waar ik maar kan, het is zo mooi hier!
In de avond kwam ik aan in Oslo, en eigenlijk verbaasde ik me meteen over de moderne stad en de skyline. Ik dacht namelijk dat Oslo vooral een oud stadscentrum was met laagbouw, maar de Noren pakken het iets moderner aan. Op dit moment wordt er gebouwd aan een aantal hoge gebouwen langs het water. 

 
In Oslo staan ontzettend veel beelden van allerlei dingen zoals tijgers en eendjes maar ook oude Noren etc. 

Ik kwam redelijk laat aan in mijn hostel en er gebeurde wat ik een beetje vreesde: drie ongelooflijk luidruchtige en beetje dommige Amerikanen die zichzelf non stop volgoten met alcohol en iets met een spelletje met dobbelstenen.. 
Gelukkig kwam ik in de Lobby wat lievere mensen tegen. Om precies te zijn een zweedse, serviër, bulgaarse, singaporse, chinese en portugees. We zwaaiden met z'n allen het meisje uit Singapore uit die terugging naar Stockholm waar ze studeert. Daarna belandde ik met het Zweedse meisje bijna op een Noors feestje, maar omdat de host van het feestje het saai vond worden zijn we maar naar het centrum gelopen om in een gaybar wat te gaan drinken. Samengevat een erg aparte maar gezellige zaterdagavond in Oslo. (En duur! Ont-zet-tend duur!) 

 Toen ik wakker werd lag er een enigszins apart cadeau naast m'n kussen te wachten. Een van de kamergenoten die ik amper ontmoet had uit Amerika (niet een van de luidruchtige, maar een stil meisje uit California) had gods boodschap achtergelaten door middel van een cd-rom.
Heel apart maar dat is ook een manier om gods woord te verspreiden blijkbaar..

 
In de ochtend zag ik de opkomende zon langs de haven (of eigenlijk is dit een fjord). Het beeld dat je in het water ziet was in het echt een stralend en schitterend beeld, heel erg mooi. 
 
Dit gebouw is het operahuis waar je een prachtig uitzicht over de stad hebt als je hem beklimt. Of over het fjord als je de andere kant opkijkt. Oslo binnenrijden met de bus in de avond is echt een prachtig gezicht. Overdag ook trouwens, maar met lichtjes op de kleine eilandjes in de fjörd: adembenemend. 
 
Mijn shoptip voor Oslo? Ga niet shoppen! Noorwegen is écht het duurste land ter wereld. Het is ontzettend zonde om je geld te spenderen in NOK (en de meeste winkels in Oslo vind je ook in Zweden) En dit is niet overdreven, je kan beter je geld uitgeven om een trein naar Bergen te nemen en vanuit daar de mooie Fjörden te gaan bekijken.

Mijn museumtips voor Oslo? Ga de schreeuw bekijken in het Munch museum, maar ook veel indrukwekkendere (vind ik) kunstwerkjes die Evard geschilderd, geschetst en geëtst heeft. 
 
 
 
 

Een minder leuk ding aan Oslo, en ik wilde het niet tegenkomen maar ik ben het volop tegengekomen: Anders Breivik.
 
De plaats waar de autobom afging, vorig jaar. De ruiten zijn nog niet hersteld.
 
Memoriam met alle namen van de slachtoffers. Vanaf 16 jaar oud ..

Hoewel ik er niet naar opzoek was kwam ik overal sporen van de aanslagen tegen. Het Zweedse meisje dat ongeveer anderhalf jaar in Oslo woont vertelde me over de aanslagen en hoe alles daarna veranderd is. Hoe mensen op sommige plaatsen niet meer met de auto mogen komen. Over de enorme blokken beton die op heel veel stukken stoep staan, zodat er geen auto's in de buurt kunnen komen. Over fouilleren voordat je gebouwen binnen mag. Ze maakte de opmerking dat mensen bang worden van alle strenge maatregelen die er zijn en worden genomen. Erg heftig, ook al was ik er maar voor een weekend.

Al met al was Oslo een zeer geslaagde bestemming! Oslo is een mooie stad, er is veel te beleven, het nachtleven is erg leuk en Noren zijn heel vriendelijk ook al lijken ze op het eerste gezicht nors ;). 
  


4 opmerkingen:

 1. Mooie foto's Mady!!
  Wat tof dat je de Schreeuw hebt gezien, wist helemaal niet dat dat in Oslo te vinden was!

  God bless you ;)hahaha

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's! De schreeuw, die moet ik gezien hebben. ik wil er gauw heen.
  Leuk blog heb je zeg!
  xoxo
  www.lesismoreblog.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heee, leuk om te lezen dit! Ik ga volgend jaar een half jaar in het buitenland studeren, en waarschijnlijk in stockholm of oslo, dus super dit :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Stockholm kan ik overigens ook aanraden, het is echt een van mijn favoriete steden.

   Verwijderen